ALENAFANELA


Корекции
June 6, 2008, 1:26 pm
Filed under: По света

В понеделник беше Денят на републиката и, понеже валеше, отидохме в Кампо Санто. Все го отбягвах – нали е гробище, а смъртта хич не я обичам. Обаче в крайна сметка Аленка ме убеди, казвайки, че това й е най-любимото място в цяла Пиза. Заслужаваше си. Най-вече заради различната перспектива към целия комплекс на Пиаца деи мираколи – и кулата, и катедралата, и баптистериума. Перспектива, която не ни е омръзнала от картичките и тъпашките снимки из нета. Перспектива, рамкирана от приказните арки и навеси с цвят на кост, контрастен на зелената тревица и ярките рози.
По плочите имаше много интересни фамилни гербове. Пък и точно тук разбрах, че и Фибоначи бил от Пиза. Имаше негов паметник. Любувахме се на останалото от стенописите и на една женска статуя.
Влязохме отново в катедралата (този път си сложих очилата и видях много повече неща!) и в баптистериума (където изслушахме две демонстрации на акустиката). Докато шляпахме из Пиацата в дъжда, парашутисти отбелязваха с плавно кацане великия празник. Пускаха ги от хеликоптер заедно с куп флагове и балони.
Накратко, поправям се с радост: Площадът на чудесата може да е наистина чуден и вълнуващ, дори приказен, както много от нещата в Италия.
Другата ми поправка е, че тукашното име на града е Писа. На гражданите пък – писани. Дали и аз поне малко съм станала писанка, чудя се. Съмнителна работа. Но градът е дал живот на цял куп велики писани, много от които художници и архитекти като Никола Писано.
Забравих да ви кажа за приказния пазар. Не мога да определя с точност кога се появява, но го има от време на време в събота и неделя. Опъват маси по Борго стретто и пресечката, която води към Пиаца деи кавалиери. Продават много и различни неща, все интересни. Още първия път, когато го видях, ми заприлича на пазара от Невъруеър, макар там да беше отвъд стената…
Та купих си магическа тухличка. Ще ви я покажа. Това ще ми е писанският спомен.

Advertisements

Leave a Comment so far
Leave a commentLeave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: