ALENAFANELA


водата ядеше моя остров
October 27, 2007, 9:00 am
Filed under: The Worst in Me

Истинско наводнение. Улиците се бяха превърнали в реки. Сградите бяха така просмукани с влага, че се ронеха като бисквити. Трябваше да излезем от града. Лошото свършваше заедно с него. Стори ми се, че виждам огряното от слънце поле.

Не ми се искаше да стъпвам в пороя – в тази дълбока мокрота, която непрекъснато нарастваше (включително заради потъващите сгради). Беше мътна, сива, студена, напълно непрозрачна. Затова подбирах пътечки към островчета. Ставаха все по-малко, все по-накъсани. Хората също намаляваха. В началото гъмжеше от паникьосан народ, цели тълпи като организми се движеха в синхронен хаос в някаква посока. Сега нямаше почти никой. Сигурно се бяха измъкнали от града.

Двете със Снежaнка минавахме по моста над реката. Още малко и щяхме да сме отвъд. Отвъд пороя, погълнал всичко. Но след средата едното платно на пътя липсваше. Мернах водата през дупката – зверски бързей – прилоша ми и казах на Снежанка: “Дай да се връщаме”. Знам, че можехме да го прескочим, но ако в другия край асфалтът беше размекнат като бисвкита, щяхме да потънем в онова отвратително нещо.

Върнахме се надолу по моста. Снежанка отиде в галерията. Отвън изглеждаше уютно, беше осветено, мержелееха се силуетите на спокойни официално облечени хора, за които изкуството беше всичко.

Свечеряваше се. Ставаше все по-студено. Докато стоях пред галерията – неясно защо непокътната от пороя – местенцето около мен се стесняваше все повече и повече. Водата ядеше моя остров, мляскаше и се оригваше.

Advertisements

1 Comment so far
Leave a comment

Последното изречение е достойно за Нобелова награда за изречения! Влиза ми в личния топ пет!

Comment by sublimeswine
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: