ALENAFANELA


мореописание
June 12, 2007, 7:18 pm
Filed under: Морето

Или с други думи – неочаквана ваканция. То ваканцията си беше много даже очаквана (многоочаквана!), но хубавото винаги идва изневиделица с разгърдено сърце и с джобове пълни с неща за разказване. И с куп предстоящи събития.

Снимки не нося. Напоследък си падам по вечните снимки. Оглеждаш обекта на желание от всички страни, добре запаметяваш всичко и после му се наслаждаваш цял живот. (Може да не е много реалистичен образ, ма аман от натурализъм, аман от reality!)

Имам цяла колекция такива снимки в главата си. И в сърцето. Проф. Добрев ме научи да ги правя. Първата такава ми е на Архангела – изворът с най-сладката вода на земята. А последната… На едно яке. Тъмносиньо. Мекичко.

В такива снимки има и аромати. И вкусове също. Така си пазя вкуса на Бургаското. Всяко лято преди да отпия глътка си казвам: „дали правилно съм го запомнила”. Горе-долу. И винаги край него мирише на море и слънце. Почти винаги.

В петък нямаше слънце. Беше среднощ. Миришеше на нефт. Стояхме като щъркели на онази бензиностанция. Нащрек. Леко разтягахме мига, за да ни е по-сладко окончателното пристигане.

Тъмница, кучешки лай, умора, бунгалото не се заключва. Викунчо напъва ключалката и ключът остава в нея. Самият той отива с тати да слуша морето. Аз си лягам и вятърът връхлита през открехнатата врата.

Сутрин е, сутрин е! Късничко дори малко. Нищо, към плажа! Ето го морето! Как само свети! Скачаме! Със засилка, да! Отдалеко! Отвисоко! Идвамеееее!

Водата е топла, вълни, слънце. Слънце, вълни и пясък. Смях и вълни. Слънце.

После малко ме загризва съвестта, че сме оставили Начко да ми пази компютъра. Заговорил се е с някакъв германец. Много изпаднал. (Изпаднал германец.) Чудя се дали и Eike ще е като него на неговите години.

Има по-вълнуващи неща: вода, вълни, вълни и слънце; слънце, вълни и пясък: смях и вълни; слънце.

Чадърите стоят апокалиптично разхвърляни като оглозгани скелети. И пак са по-красиви от стерилните редици, в които ги видях запоследно преди наводнението миналата година. Дано не успеят да ги монтират.

Вълни и слънце.

Време е да видим Созопол. И там малко хора. И там простотията още не е набъбнала.

Разходка из старите улици. Не съм ги виждала така празни, така хубаво утихнали. Хубави. Всяко ъгълче напомня нещо. Но то няма да е същото. Няма.

Миши и Меци сигурно ще питат за кулинарните забележителности. Основната е скаридки с ориз и вино. Полети с обилно количество „Траминер”, сладки приказки и светли спомени (от всички страни). А морето диша ли диша – на една ръка разстояние. Иде ти да го погалиш нежно.

Вики се сдобива с капитанска шапка. Казва, че ще я ползва за полицейска. Междувременно ми пъха джанки в устата. Методично. И дуди намерихме. Но на другия ден. И двамата много се грижеха за мен. Толкова приятно.

Новото ни бунгало е по-хубаво от старото. И други са го забелязали. Цяла нощ стъргаха под ламарината на покрива. Врещяха, стъргаха, цвъркаха. На сутринта се видя, че са косове. Цяла сюрия. Вече поотраснали, перчат се и вряскат.

Мислите ми бягат. Хукнали са в една посока. Към него. Тичат бездомни. Не мога да ги спра. Пък и в мен няма място за тях. Има чувства. Преливат отчаяно. Бездомни.

П.П. Миши, нося ти море в бутилка. С водорасло и малко пясъчец. За нагледност.

Advertisements

2 Comments so far
Leave a comment

Много благодаря за морето, Катенце!
И за описанието също – продължавай да снимаш :-)!!!

Comment by sublimeswine

Мецолина и тя се разчувства. По онова затлачване в душата, когато те настигне морето. Просто няма място за друго – вечност и пълнота, дори ти си излишен, просто морето ти позволява да го дишаш, да се дишаш през него. Милостта е навсякъде около нас,сещящ се, нали, Кльоци …

Comment by mecanka
Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s%d bloggers like this: